Σήμερα τρέχει ο αγώνας της Άνδρου. Εμείς όμως φεύγουμε από τον Οτζια της Κέας και θέλουμε να πάμε Μπατσι, πορεία 64°, σταθερή ταχύτητα 5 κόμβους. Φυσάει ΝΑ 115°, είμαστε δεξήνεμοι και θα λάβουμε υπόψιν μια έκπτωση 4°. Από το κάβο Ντόρο έχουμε ένα ρεύμα 1,3 κόμβους από τις 16ο (κατεύθυνση τις 196°). Η απόκλιση είναι 5° και η παρεκτροπή της πυξίδας μας σε αυτές τις μοίρες είναι 3°. Ο αυτόματος πιλότος μας είναι υπέροχος και κρατάει πορεία πολύ καλύτερη από 1°. Ποια πορεία θα πρέπει να του βάλουμε για να πάμε στο Μπατσι;
Τα διάφορα μεγέθη
- Η αληθινή πορεία ή η πορεία εν σχέσει με τον βυθό από τον Οτζια στο Μπατσι είναι Ζλ = 64ο.
- Ο αέρας φυσάει ΝΑ στις 115ο άρα είμαστε όρτσα δεξίνεμοι και η έκπτωση ε (drift) λόγω του αέρα είναι ε = -4ο, δηλαδή ξεσέρνουμε βόρεια. Η έκπτωση εξαρτάται από το κάθε σκάφος και για την άσκηση την διαλέξαμε 4ο στα όρτσα.
- Η απόκλιση D (Declination), δηλαδή η γωνία μεταξύ αληθινού βορά και μαγνητικού βορά, είναι 5,23 ο = 5 ο Ανατολική σήμερα στην Ελλάδα, και θα την βρούμε πάνω στον χάρτη ή και εδώ Declination για τις συντεταγμένες μας φ = 37.68755 ο λ = 24.35733 ο
- Η παρεκτροπή της πυξίδας μας (d) για πορείες κοντά στην Ζλ = 64ο είναι d = 3° και την ξέρουμε χάρη στο πινακίδιο παρεκτροπών που φτιάξαμε μια μέρα που είναι λαδιά.
- Το ρεύμα έχει κατεύθυνση 196ο και ταχύτητα 1,3 κόμβους. Για να πάμε στο Μπατσι θα πρέπει να διορθώσουμε την αληθινή πορεία και να βρούμε την πορεία εν σχέσει με την θάλασσα Ζθ. Επειδή το ρεύμα μας ξεσέρνει νότια ξέρουμε ότι η πορεία Ζθ θα είναι μικρότερη της Ζλ, και σχηματίζουν μεταξύ τους μια γωνία α. Πως υπολογίζουμε την γωνία αντιστάθμισης α; H μικρή δυσκολία έγκειται εδώ.
Υπολογισμός της γωνίας αντιστάθμισης λόγω ρεύματος
Το πρόβλημα είναι να βρούμε την γωνία μεταξύ δυο πλευρών ενός τρίγωνου γνωρίζοντας το μήκος δυο πλευρών που είναι οι ταχύτητες του σκάφους και του ρεύματος, και την γωνία μεταξύ τους. Λέγεται το τρίγωνο ταχυτήτων. Έχουμε δυο τρόπους να το κάνουμε :
- Με το χέρι πάνω στον χάρτη ή σε μια κόλλα χαρτί. Έτσι σε μια απλή κόλλα χαρτί έχουμε:
- Ορίζουμε το μήκος του ενός μιλίου, πχ 2cm
- Χαράζουμε μια κάθετη γραμμή που είναι ο βοράς
- Από το σημείο Ο που είναι η εκκίνηση, χαράζουμε την Ζλ με το μοιρογνωμόνιο στις 64ο από την κάθετη γραμμή.
- Χαράζουμε μια γραμμή στις Ζρ = 196ο από το Ο που είναι το ρεύμα
- Μεταφέρουμε το σημείο Ο κατά 1,3 νΜ πάνω στην γραμμή Ζρ και βρίσκουμε το σημείο Ο’.
- Από το Ο’ με τον κομπάσο ανοιχτό σε απόσταση 5 μιλίων που είναι η ταχύτητα του σκάφους χαράζουμε ένα τόξο και βρίσκουμε το σημείο Μ που κόβει την Ζλ. Η γραμμή Ο’Μ είναι η πορεία Ζθ και η γωνία α είναι αυτή που ψάχνουμε και την μετράμε με το μοιρογνωμόνιο. Στην περίπτωση μας α = 11ο.
- Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Triangle calculator https://www.calculator.net/triangle-calculator.html που υπέδειξε ο Πάνος Κοντογιάννης. Την ανοίγουμε και βάζουμε:
- Side C=1.3
- Side A=5
- Angle A = 132o = 196o – 64o
- Calculate ! Και το αποτέλεσμα που ψάχνουμε είναι η γωνία C = 11,141o = 11 ο !!! Πορεία Πυξίδας
Η πορεία πυξίδας είναι το αλγεβρικό άθροισμα :
Ζπ = Ζλ - α - ε - D - d = 64 – 11 - (-4) - 5 - 3 = 49ο
και αντίθετα
Ζλ = Ζπ + α + ε + D + d = 49 + 11 + (-4) + 5 + 3 = 64ο
Η τιμή Ζλ - α – ε = 64-11-(-4) = 57ο την λέμε Course to steer και αυτήν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για να υπολογίσουμε την παρεκτροπή της πυξίδας μας
- Με το χέρι πάνω στον χάρτη ή σε μια κόλλα χαρτί. Έτσι σε μια απλή κόλλα χαρτί έχουμε:
Θα βρείτε όλο το κείμενο εδώ Από αληθινή πορεία σε πορεία πυξίδας και αντίστροφα.pdf
Add comment
Comments