Είμαστε στην θάλασσα βλέπουμε ένα πετρελαιοφόρο 200 μέτρα μήκος δεξιά μας ίσα ίσα στο ορίζοντα. Κίνδυνος σύγκρουσης ή περνάμε; Ακόμα και σήμερα χρησιμοποιώ την πυξίδα διόπτευσης. Εάν η γωνία που το διοπτεύω, μετά από δυο τρεις μετρήσεις δεν αλλάζει, καλύτερα να αλλάξουμε πορεία.
Το AIS θα κάνει αυτή την δουλειά με μεγαλύτερη ακρίβεια και πρόσθετες πληροφορίες. Θα μας δώσει την μικρότερη απόσταση που θα περάσει από μας και σε ποιον χρόνο. Αυτό μας επιτρέπει να βάλουμε όρια συναγερμού και να αρχίσει να κτυπάει σε περίπτωση που πλησιάζουμε κάποιον σε 10 ή 20 λεπτά.
Το AIS δίνει δυναμικά δεδομένα, θέση, ταχύτητα, πορεία, στατικά δεδομένα, MMSI, όνομα, τύπος σκάφους, δεδομένα ταξιδιού, προορισμός, ETA, φορτίο. Υπάρχουν τα Class A, ισχύος 12,5Watt, υποχρεωτικά για σκάφη μεγαλύτερα από 300 κόρους, ιστιοφόρα επαγγελματικά, και ναυταθλητικά για ορισμένους αγώνες. To AIS Class B πιο διαδεδομένο σε ιδιώτες με μικρότερη ισχύ, μόνο 2Watt. H εμβέλεια εξαρτάται από την ισχύ, το ύψος των κεραιών, δέκτης και πομπός, ποιότητα καλωδίων, splitter, connectors, και στο τέλος ατμοσφαιρικές συνθήκες. Τυπική εμβέλεια για class B είναι 7-8 μίλια, για να σε δουν, αν και μου έχει τύχει να δω σκάφη στα 50 μίλια. Χρησιμοποιεί τα ίδια κύματα με το VHS, 30 MHz-300 MHz με τους ίδιους περιορισμούς. Τα κύματα είναι ανάλογα των οπτικών, και η εμβέλεια τους περιορίζεται από την καμπυλότητα της γης ! Η θεωρητική εμβέλεια είναι L(μίλια)=2,22 x (sqrt(h)+sqrt(h)) [sqrt = τετραγωνική ρίζα] όπου h είναι το ύψος της κεραίας του δέκτη και Η το ύψος της κεραίας του πομπού. Πχ για h=16μ και H=36μ, L=22 μίλια. Η πραγματική εμβέλεια θα είναι φυσικά μικρότερη. Από ένα ορισμένο μήκος του σκάφους και άνω, η λειτουργεία του πομπού συνέχεια είναι υποχρεωτική.
Τα class B μπορεί να είναι μόνο δέκτες ή δέκτες και πομποί. Προτιμώ τα δεύτερα, να βλέπω και να με βλέπουν. Υπάρχουν συσκευές, black box, π.χ. Raymarine, που συνδέονται στο δίκτυο του σκάφους, NMEA 2000 ή 183, και βλέπουμε τα δεδομένα στον plotter. Υπάρχουν ανεξάρτητες συσκευές με το δικό τους GPS και οθόνη, ανεξάρτητες από δίκτυα και εξωτερικό GPS, αλλά με μεγαλύτερο κόστος. Τέλος υπάρχουν συσκευές που συνδυάζουν VHF και AIS. Το AIS μπορεί να έχει την δικιά του κεραία ή να μοιράζεται αυτή του VHF μέσω ενός splitter, για τον οποίο έχει προτεραιότητα το VHF. Σε περίπτωση 2 κεραιών η απόσταση μεταξύ τους πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 1μ.
Εάν ταξιδεύετε νύχτα είναι πολύ χρήσιμο, αλλά και την ημέρα σε μια πολυσύχναστη περιοχή βοηθάει. Ένα φορτηγό πάει με περίπου 15 κόμβους και από την στιγμή που το δείτε μακριά, θα είναι πάνω σας σε 15-20 λεπτά.
Θεωρώντας το AIS όργανο ασφαλείας, προτίμησα να βάλω ένα AIS τελείως ανεξάρτητο της Vespermarine, ΝΖ. https://www2.vespermarine.com/smartais-transponders/watchmate-vision2?fbclid=IwAR1VahQkk8vTmBzwO8H7hbMXv_-UPkHW_4JpXcWCYArqyHQ9KpaBe4vZnlM. Εκτός από 12V δεν έχει ανάγκη τίποτα άλλο για να δει τα σκάφη γύρω του. Έχει το δικό του GPS και οθόνη, και επιπλέον WiFi. Βλέπω επίσης τα δεδομένα του στο IPad πάνω στον χάρτη με την εφαρμογή INAVX. Συνδέεται αν θέλουμε με NMEA 2000 με τα υπόλοιπα όργανα του σκάφους και το WiFi μεταδίδει όλες τις πληροφορίες που κυκλοφορούν στο δίκτυο.
Το Marine traffic ή VesselFinder θα σας δει εάν φυσικά έχετε ΑΙS και εάν βρίσκεστε σε λιγότερο από 20 μίλια από τις ακτές που υπάρχουν δέκτες. Τα μεγάλα σκάφη με AIS Classe A δεν μεταφέρουν το σήμα σας (signal relay) ! Σε ορισμένες ζώνες, πχ Δωδεκάνησα κοντά στην Τουρκία δεν θα σας δει το MarineTraffic ! Και το VHF κάνει πολύ θόρυβο ! Τουλάχιστον όταν πέρασα εγώ.
Όλα τα σκάφη δεν έχουν AIS, ή το έχουν παράνομα κλειστό. Το AIS δεν είναι ραντάρ και θα δείτε μόνο αυτούς που θέλουν να τους δείτε. Η θάλασσα είναι γεμάτη και από άλλους, και κρατάμε τα μάτια μας ανοιχτά !
Και μια φωτογραφία από το chart table της Μιμόζας. Το ΑΙS με τον πράσινο χάρτη, VHF, iPad με τους στόχους AIS, logbook, βαρόμετρο, monitor μπαταριών, και ράδιο !
Σχόλια
1) Εάν υποθέσουμε ότι η κεραία AIS ενός σκάφους, ας πούμε μια θαλαμηγός, που πάει γρήγορα και φοβόμαστε, είναι σε ύψος 5μ και αυτή ενός ιστιοπλοϊκού στα 16 μ. Η θεωρητική εμβέλεια του AIS είναι σε μίλια είναι 2,2 x (sqrt(5)+sqrt(16)) περίπου 13 μίλια. Θα μειώσω κατά 30% την θεωρητική, για να λάβω υπόψιν διάφορες απώλειες. Άρα έχουμε περίπου 9 μίλια εμβέλεια. Με ταχύτητα 20 κόμβων την ώρα ο γρήγορος σκαφατος και με 5 κόμβους το ιστιοπλοϊκό, δηλαδή 25 κόμβοι ταχύτητα, όταν πάει ο ένας πάνω στον άλλο, έχουμε περίπου 20 λεπτά να αντιδράσουμε αφού τον δούμε στο AIS. Εάν λοιπόν ο συναγερμός του AIS είναι σωστά ρυθμισμένος θα κτυπήσει το νωρίτερο, 20 λεπτά πριν την σύγκρουση. Επειδή τα περισσότερα φορτηγά πάνε με 15 μίλια, έχω ρυθμίσει τον συναγερμό μου στα 15 λεπτά, και απόσταση ασφαλείας 6 μίλια. Θα κτυπήσει εάν κάποιος μπει σε ένα κύκλο γύρω μου ακτίνας 6 μιλίων τα 15 προσεχή λεπτά. Σε ανοιχτή θάλασσα και ιδιαίτερα την νύχτα.
To AIS έχει 2 τύπους συναγερμού
Ακτίνα κύκλου γύρω μου και χρόνος. Θα κτυπήσει εάν κάποιος μπει στον κύκλο στον χρόνο που βάλαμε
Κοντινότερη απόσταση των 2 σκαφων και χρόνος. Θα κτυπήσει εάν η απόσταση των 2 σκαφων τον προσεχή χρόνο είναι μικρότερη από αυτή που βάλαμε.
Κτυπάει ο συναγερμός, τον πιστοποιείς (acknowledge) σταματάει για 1 λεπτό περίπου. Εάν μετα το λεπτό οι συνθήκες συναγερμού είναι θετικές, ξαναχτυπάει !!! Και ούτω καθεξής. Θα έχεις λιγότερο χρόνο να αντιδράσεις
2) Είχαμε το AIS Class A, Class B, και τώρα το Class B+. Η ισχύς του από 2W του Class B, γίνεται 5 W, δηλαδή μεγαλώνει την εμβέλεια και μεταδίδει και παίρνει τα δεδομένα κάθε 5 δευτερόλεπτα αντί για 30 δευτερόλεπτα του Class B. Το AIS Class Β έρχεται πιο κοντά στο AIS Class A, που θεωρητικά είναι μόνο για μεγάλα σκάφη. Χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία, SOTDMA, με το Class A για να διαλέξει το ελεύθερο χρονικό διάστημα και να μπορέσει να πάρει και να στείλει δεδομένα και έχει την ίδια προτεραιότητα με το Class A. Το AIS Class Β+ ή Class Β SOTDMA ή Class Β 5W, είναι διαθέσιμο στην αγορά σήμερα. https://digitalyacht.fr/blog/2018/11/classeb-sotdma/
ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εάν θέλετε να το τυπώσετε εδώ θα βρείτε το αρχείο pdf AIS.pdf
Περισσότερα εδώ
https://digitalyacht.net/wp-content/uploads/2018/11/Class-B-SOTDMA-AIS-White-Paper-V1_01.pdf
Add comment
Comments
Αν τελικά, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να έχουμε "...τα μάτια μας ανοιχτά...", χρειαζόμαστε όλα τούτα τα πανάκριβα "παιχνίδια";